Inspiration

 • Nätmobbning bland barn och tonåringar – En global fråga

  23 Februari 2018
 • Nätmobbning bland barn och tonåringar – En global fråga

   Eaton, S.E. (2017). Cyberbulling among children and teens: A pervasive global issue. Calgary, Canada. University of Calgary

  Introduktion

  Denna rapport är en sammanställning av blogginlägg om nätmobbning bland barn och tonåringar. Rapporten undersöker frågan om nätmobbning ur både offrets och gärningsmans perspektiv. Ett viktigt argument är att nätmobbning inte är en fråga bara för de berörda barnen utan också för deras familjer och lärare.

  För några år sedan skrev Sarah Elaine Eaton en serie om nätmobbning. De blev några av de mest lästa inläggen på hennes blogg. Då bestämde hon sig för att samla in dessa inlägg i en fullständig rapport som skulle kunna nås av utbildare, forskare och allmänheten.

  I denna rapport behandlas problemet med nätmobbning bland barn och tonåringar från två perspektiv: offrens och gärningspersonens. Den är inte uttömmande och är avsedd att tjäna som utgångspunkt för vidare forskning och diskussion.

   

  Hur du kan veta om ditt barn blir nätmobbad?

  Under 2012, i British Columbia, Kanada, begick en 15-årig tjej Amanda Todd självmord. Anledningen: nätmobbning.

  Fallet visar de förödande effekterna som nätmobbning kan ha på en person. Todds död har påverkat kanadensarna djupt. Föräldrar frågade plötsligt sig själva: Är mitt barn en nätmobbare? Hur skulle jag kunna veta?

  StopBullying.gov (en amerikansk webbplats) säger att tecken på att ditt barn kan bli utsatt för mobbning ansikte mot ansikte eller liknande typ av mobbning innebär:

  • Oförklarliga skador
  • Förlorade eller förstörda kläder, böcker, elektronik eller smycken.
  • Frekvent huvudvärk eller magont, illamående eller påhittad sjukdom.
  • Förändringar i matvanor, som att plötsligt hoppar över måltider eller hetsäta. Barnen kan komma hem från skolan hungrig eftersom de inte äter lunch.
  • Dålig sömn eller frekventa mardrömmar.
  • Sämre betyg, intresseförluster i skolarbetet eller inte vill gå till skolan.
  • Plötslig förlust av vänner eller undvikande av sociala situationer.
  • Känslor av hjälplöshet eller minskat självförtroende.
  • Självdestruktivt beteende som att springa hemifrån, skada sig eller prata om självmord.

   

  Ett forskningscenter kring nätmobbning konstaterar att 10% – 40% av ungdomar kan bli offer för nätmobbning. De lägger till i listan med varningstecken genom att visa på indikationer som gör att nätmobbning annorlunda än andra typer av mobbning:

  Tecken på att ditt barn utsätts för nätmobbning.

  Ditt barn kan bli offer för nätmobbning om han eller hon:

  • oväntat slutar använda sin dator eller mobiltelefon.
  • är nervöst eller hoppig när ett sms eller e-postmeddelande kommer.
  • verkar orolig över att gå till skolan eller utanför hemmet i allmänhet.
  • verkar vara arg, deprimerad eller frustrerad efter att ha använt datorn eller mobiltelefonen
  • undviker diskussioner om vad de gör på datorn eller mobiltelefonen.
  • eller blir onormalt tillbakadragen från vänner och familjemedlemmar.

  Amanda Todd fallet startade diskussionen i Kanada 2012, nätmobbning är ett verkligt fenomen som påverkar tiotusentals barn (och vuxna) runt om i världen varje dag. Det är ingen tvekan om att nätmobbning är en genomgripande global fråga för lärare, familjer och medborgare i allmänhet.

   

  Tecken på att ditt barn är en nätmobbare

  Föräldrar, lärare och till och med barn är medvetna om att mobbning flyttar sig från lekplatsen och till virtuella utrymmen. Enligt den amerikanska humana föreningen mobbar 15% till 20% av barnen andra online.

  Tidigare diskuterades i denna rapport tecken för att hjälpa till att identifiera om ditt barn utsätts för nätmobbning. Men hur kan du se om ditt barn är nätmobbare?

  Här är 5 nyckelindikatorer på att ditt barn trakasserar andra online:

  1. Är hemlig om online-aktiviteter. En nätmobbare vill inte upptäckas av föräldrar, morföräldrar, lärare eller andra som kan ifrågasätta dem.
  2. Växlar snabbt datorskärmar eller stänger skärmen när du går in i rummet eller går förbi. Detta är en taktik som ofta används av människor som inte vill att andra ska upptäcka vad de har gjort online.
  3. Använder datorn eller mobila enheter sent på kvällen eller när han eller hon inte är övervakad. Otillbörligt uppträdande på nätet är mer benäget när mobbaren känner att ingen tittar på eller övervakar handlingarna. De känner sig mindre ansvariga för sin online-aktivitet när de lämnas ensamma.
  4. Blir extremt upprörd om de inte får använda datorns. De flesta barnen i dagens värld kan bli upprörda om deras data/teknikprivilegier tas bort så kan nätmobbaren bli speciellt sur, defensiv eller arg. Det virtuella rummet är där de känner sig allsmäktiga och fria från konsekvenser, så när det privilegiet återkallas kan de känna sig helt maktlösa eller förtryckta.
  5. Använder flera onlinekonton eller konton med ett falskt namn. Nätmobbaren kommer sannolikt att ta tid till att skapa flera onlinekonton med offentliga e-postsystem som Hotmail, Google eller Yahoo, eftersom de tycker att de är mindre spårbara. 

   

  Tips till föräldrar: Vad gör du om ditt barn är nätmobbare?

  Om du har sett att ditt barn har trakasserar eller mobbar andra på nätet. Vad kan du göra?

  Här är 10 tips för föräldrar som hjälper till att hantera ditt barn eller tonåring.

  1. Lös problemet direkt. Nätmobbning är inte ett problem som kommer att försvinna om du ignorerar det. Du måste prata med ditt barn direkt.
  2. Förklara att beteendet inte tolereras. Barnet hålls ansvarigt för sina handlingar.
  3. Förklara att nätmobbning kan spåras och registreras och rapporteras till skolmyndigheter eller polis.
  4. Berätta att säkerhet går före privatlivet. Ett barn som har uppfört sig otillbörligt i en onlinemiljö, förlorar sina privata rättigheter.
  5. Diskutera hur ditt barn kan reparera den skada han eller hon har orsakat. Det kan innebära ansikte mot ansikte ursäkt eller andra sätt att visa ansvar för hans eller hennes handlingar.
  6. Övervaka hans eller hennes internetaktiviteter och datoranvändning. Barnet som nätmobbar kommer sannolikt att vilja vara ensam för att engagera sig i olämpliga onlineaktiviteter. Gör det klart att föräldrar, morföräldrar och andra vårdgivare har rätt att övervaka onlineaktiviteter.
  7. Ta ut elektroniska apparater ur barnets rum. Tillåt datoranvändning endast i gemensamma utrymmen i huset, såsom köksbordet och se till att skärmen är synlig för alla i rummet. Till exempel, låt inte ett barn sitta i soffan med en bärbar dator så att han eller hon bara kan se skärmen.
  8. Låt barn och tonåringar överlämna mobila enheter till föräldrarna efter en viss tid på kvällen. Föräldrar lämnar tillbaka mobila enheterna på morgonen. Det är inte nödvändigt för barn att använda tekniken utan övervakning sent på kvällen. Om han eller hon använder telefonen som väckarklocka, köpa en gammaldags väckarklocka som sitter på nattbordet. Acceptera inte ursäkter som tillåter barn att ha telefoner eller andra mobila enheter i sitt rum på natten.
  9. Föräldrar måste ha lösenord till alla datorer och mobila enheter. Föräldrar, inte barn, ska ha ”administratörsrättigheter” till alla datorer.
  10. Sök rådgivning eller stöd av psykolog för barn som fortsätter med sitt mobbningsbeteende. Att prata med barnets lärare eller skolans rektor kan också vara till hjälp.

  Så länge nätmobbning är en hemlig aktivitet, är det troligt att det fortsätter. Det är viktigt att ta upp nätmobbningsbeteende i det öppna och ta itu med det. Om det behövs så informera morföräldrar, barnvakter och andra som är involverade i barnets liv. Se till att andra är inblandade i att hjälpa ditt barn att fungera lämpligt i onlinemiljön.

  Kom ihåg att det inte är ovanligt att nätmobbare lider av depression eller andra former av psykiska eller känslomässiga problem. Nätmobbning kan vara ett tecken på en djupare psykisk sjukdom som kräver behandling.

   

  Här finns artikeln